Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Modern fizika óra

2012.09.06

Három vagy négy modern fizikus jelent meg szombat reggel és mondott mindenfélét. A Béla egy valódi mai fizikus, a médiában is ismert, de a nevét nem változtatom meg. Ahogy derék Nóránknak, egy négygyerekes csupacsont, de annál lelkesebb lányzónak sem, aki az asztalon hol ült, hol félig feküdt. A többi előadó nevére, aki vagy egy vagy kettő volt, nem emlékeztem már akkor sem. A tudósok felváltva próbáltak belénk önteni némi tudományt, és feltétlenül kiderült róluk, hogy nem azok a megrögzött fajták, akik csak azt hiszik el, amit látnak.) 

*

Az aznapi 7-8 órás fenékkínzást 27-en folytattuk szombaton este a Modern fizika előadóit, Nórát és Bélát hallgatva. Az armageddonokról volt szó, illetőleg mennyire kell vagy nem kell tartanunk a közeljövőben attól, hogy kisbolygó csapódik a Földbe, s ha ez mégis megtörténne, mekkora veszélyekkel kell számolni. Körülbelül arról volt szó, amiket az interneten is olvashattok az armageddon-t begépelve. Most azok kedvéért írom ide kisdolgozatomat, akik egyáltalán nem pontos szakmaiságra, hanem valami személyes élményre vágynak; pontosítok: kényelemből engem akarnak olvasni.

Adott tehát egy nagyobb kisbolygó, amely ha becsapódik a földkéregbe, az szétválik, eléri a magmát, meglendül az egész Föld, a túloldalon kiömlik a magma. Óriási mennyiségű finom por száll föl a levegőbe, a légkör teljesen átváltozik, az évtizedekig fönn lebegő finom porrétegen nem jut át a napfény, emiatt lehűl a hőmérséklet, amiatt viszont kihal a növényzet (napfényhiány), majd kihal az állatvilág, mert nem tud védekezni a hideg ellen. A dinók kihalását egy ilyen, 65 millió évvel ezelőtt történt aszteroida-becsapódás okozta.

Ha óceánba vagy tengerbe csapódik a kisbolygó, egy hatalmas szökőár lovagol át az egész Földön, s belecsapódva hegyekbe, újból fölágaskodik több száz méter magasba akár. A vízpermet szinte porrá válva fölszáll, ezért állandóan esik az eső, az állandó eső miatt sem tud a vízen kívüli élet fejlődni. Egy ilyen eset 100 millió évvel ezelőtt volt.

A csillagászok a Nap felől érkező kisbolygókat sokszor csak az elhaladás után észlelik, természetszerűleg a nappali égbolton nem veszik észre. Azt nem beszéltük, mi van, ha egy ilyen előre jelzetlen kisbolygó hirtelen ránk támadna. Mindenesetre nagyobb baj nem történhet azzal, aki naponta imádkozik, lelkét rendben tartja (és ezt ne tartsátok pikírt megjegyzésnek!)

Hogy mennyire maradnak meg ezek az aszteroidák a földbe csapódás után, erről több mondat is elhangzott. Béla mesélte ezt a sztorit: Új-Mexikóban kb. 5 ezer éve becsapódott egy meteorit. Valaki olcsón megvette ezt a krátert, mert azt hitte, vasat fog belőle kitermelni (de lehet, hogy más fémet is gyanított benne). Ásott, ásott, de csak kb. néhány száz kilónyi meteoritdarabot talált. (Béla az 5000 évvel ezelőtti hírforrást nem jelölte meg.)

A Tunguz-meteorit 1908-ban csapódott be, ezt különféle politikai események miatt csak évtizedek múlva kezdték el kutatni, 1932-ben találtak rá a kráterre, amit hagyott maga után. Nincs adat arról, hogy találtak-e meteoritdarabokat.

1956. szeptember 7-én Magyarországon Savaria területén (Szombathely) csapódott be egy kisebb meteorit, megrongált bizonyos épületeket. Gyanú, hogy jégből lehetett, mert semmi maradványa nem maradt.

De nézzük a jövőnket: 2885-ben egy 1,1 kilométer átmérőjű meteorit közeledik hozzánk, 1:300-hoz becsapódni szándékozik. Kb. évtized múlva az arányt pontosabban fogják tudni.* A NASA-tudósok most dolgoznak az elhárításon, ami vagy belelövés vagy pályamódosítás lesz, utóbbi a sokkal valószínűbb és kedvezőbb mindenki számára (hogy az űrbéli többi bolygó mit szól hozzá, hogy egyszercsak az útjukba löknek egy kisbolygót? - a kérdést még nem tették fel egyiknek sem).

Béla medúzákról is mesélt, igazából nem tudni, mi volt eredeti célja az átlátszó esernyőnek álcázott tengeri herkentyűkkel. Személyes élményként elmondta, hogy Japánban evett egyszer az állatból, de nem hasonlított se növényhez, se állathoz. Érdekességként elmondta, hogy néz ki, ha valaki nem tudná, milyen egy medúza. Személyes élményként én is elmondhatom, hogy Isztriában a barátnőm nagyon csúnya sérüléseket szerzett tőlük. Tanácsos tengerparti nyaraláshoz medúzakenőcsöt venni a gyógyszertárban.

Hogy kapcsolódik a medúza az Armageddonokhoz? hát úgy, hogy több száz millió éve már éltek medúzák, s egyszer egy becsapódás következtében majdnem minden medúzafaj kihalt... azért ma is vannak ilyen hatszögű, 90 százalék vízből létező állatkák (Béla, a japán konyhatechnika és a tengerparton nyaralók örömére). Hát ennyi összefüggést tudtunk meg, de remélem, azért tetszett - ha valaki eszik az idén medúzát, majd számoljon be nekem, hogy milyen volt:-)

Később a Plútón túli bolygókról volt szó. A babilóniaiak nevezték el bolygónak a bolygókat (vándorló). A görögök az állócsillagokról azt gondolták, hogy egy gömbhéjra vannak szögezve, és ezt egy főisten tekeri, de ehhez a főistenhez nem érdemes imádkozniuk, mert úgyse változtat a csillagok állásán.) Szóval, Plútón túli bolygók vagy vannak vagy nincsenek, meg hogy a Plútót nem lehet nagybolygónak nevezni, mert kicsi és jégből van, sőt bolygója, a Kháron is jégből van. És ez a jég víz sűrűségű. Ezután a Marsról beszélt Béla, a Mars anyagában több a víz, mint a Földben, de hogy miért nem látható? azért, mert le van kötve.

Ha azt látjátok, hogy ez a jegyzet összefüggéstelen és tudománytalan, igazatok van. Kérem, nézzétek el nekem, én csak a jegyzeteimből indultam ki, de szigorúan ragaszkodtam a lényeghez. Még szó volt arról, hogy mekkora kisbolygó-becsapódás mekkora kárt, esetleg katasztrófát okozna. Sajnos, ezt nem jegyeztem föl, emlékezetből nem akarok hülyeséget írni. Béla még elmondta, hogy emlékiratok nem szólnak becsapódás okozta emberhalálról. Egyszer Egyiptomban (vagy másutt?) sétáltatta a kutyáját egy ember, és akkor egy aszteroida megölte a kutyát, de az ember életben maradt - ezt mesélte még a kedélyes fizikus. Hogy igaz volt-e a történet, nem garantálta, nekem az jutott eszembe erről, hogy a kutya észlelőképességét ismerve nem. Vagy nem volt szaga az aszteroidának...

Hát így sikerült több részletben berakni - remélem, elég érthető voltam:-)

 

*Ma tehát, mivel elmúlt egy évtized, kell hogy tudják a tudósok, tényleg jön-e 2885-ben az a bizonyos meteorit.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Ezos

(Szuliko, 2013.01.29 17:40)

Szia Isabel! rég nem voltam, már vagyok, s leszek is. Jópofa ez a sztori, nagyon élveztem, nem fogok bedilizni a félelemtől, jön-e ez a kisbolygó akkor, amikorra jelezték, úgyse élek már addigra.
Ismerem ezt a Bélát, nagyon érdekes figura, erre mondják, olyan csúnya, hogy már szép, vagy annyira hülye, hogy már érdekes. Vagy fordítva. Ugye? a tudósok, a filozófusok, pszichológusok - vagyis mi, hogy szerénykedjek - minden mezei, vagyis átlagember számára teljesen lökött, sajnálni való etcetera ecetet rá... :-)