Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

ÁSVÁNYTÚRÁK

Cikkek

Dömös, Malom-patak

2012.04.17

2010 júliusának egy szombatján először jött fel Siófokról 12 éves unokaöcsém. Irigylem, hogy szülei Sió melletti kis kertes házának lakója lehet. Hányan vágynak ott lakni! de ő eddig a nagy vízben sem igen fürdött, mert a kertjükben lévő hatalmas kádat apja tavasszal teletölti hetven méter mélyről jövő tiszta vízzel. Persze itt az idő, hogy kijöjjön a kádból és megnézze, mi van azon kívül a világon.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 0

Csákánykő, Recsken

2012.04.17

Egyszer jártam már Recsken, ki tudja miért, mert az a négy nap is meg van írva egy históriában, de ember nincs, aki elolvassa, olyan hosszú. Akkor télen barnamackónak öltöztem, mert 15 fok volt az origó alatt, s az utcákon térdig ért a hó.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 0

Lábatlanban felhők, Bajnán gonosz napsütés

2012.04.17

Egyszervolt, pontosabban 2011. június 18-án, hogy a Komárom-Esztergom megyei Lábatlanba vitt néhányunkat egy kisbusz, melyet két személyautó követett, és mindhárom járművön lelkes szentendrei kővizsgálók néztek reménykedve egy leletdús szombat elébe. A helység cementműjéről és a vékonypapírgyáráról már az iskolában tanultunk, de mit is takar humoros elnevezése? Nos, a számos monda közül az egyik: egy magyar királyt fogságban az ellenség összebilincselte egy hű katonájával, aki levágta a saját lábát, hogy a király el tudjon menekülni. A hálás uralkodó később a katonának a Lábatlan nevet adományozta, mellé azokat a földeket, amelyen a jelenlegi község is kialakult.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 0

Gánt, a vörös bánya

2012.04.17

kalcitgomb-gant.jpgGánt, 2010-06-19-szombat - Már több bányában voltam, de kinézetre ez a legszebb - szerelmem, Rudabánya után! mert az verhetetlen nálam. (A fotón egy kalcitgömb látható.)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 0

Rudabánya, nagy szerelmem

2012.04.16

pitekusz.jpgNos, hazajöttem a rég várt négynapos túráról, ami felölelte Borsod-Abaúj-Zemplén megye jó néhány településének bányáját. minikonyvek-091.jpgRátka--Hercegköves, Telkibánya--Királykő, Fehér-hegy, Fóny—felhagyott bánya, Rudabánya—sok-sok bányája, végül Tállya--Kopaszhegye. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 2

Tiszta-Far-Tető

2012.04.16

Magyarországi településeink tábláit látván néha jó kedvem támad… egy példa Apácatorna. És mindig kérdése a filozofernek, mi ihlet egy-egy elnevezést, illetőleg a használatnál mennyire befolyásolja az elnevezés őt. Hogy a címben látható háromelemes elnevezést mi ihlette anno, talán sose tudjuk meg. Mikor szóban hallottam emlegetni, úgy értettem: Tiszafartető. Viszont ahogy a térképet nézegettük, látható, hogy vajmi kevés köze van második nagy folyónkhoz: Tiszta-Far-Tető van oda írva. De hát aki ismer, tudja, hogy engem igen foglalkoztat a nomen est omen...

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 0

Ugod és Felsőörs

2012.04.16

Ugodról és Felsőőrsről először nem is akartam írni, aztán eszembe jutott egy régi vicc, aminek a poénja majdnem ez volt: ideje van, hát miért ne tegye. Most én is időmilliomos vagyok, de ha nem lennék, akkor is mindenről tudok valamit írni. És ez a június 27-ei is ugyanolyan jó kirándulás volt, mint az összes többi, amelyen eddig részt vettem, úgyhogy megér naplónak néhány szót.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 0

Pusztavám kétszer

2012.04.16

Pusztavám felhagyott barnaszén-bányájának dombjain nem először voltunk, de már az előző látogatás óta nem találok anyagot arra nézve, mikoriak is az itt található ősleletek, a hatalmas ostreák, a pindur korallok, csigák, numuliteszek. Tavaly még a bányatavat sem láttuk, és bár most sem tudtunk a vízhez egész közel menni, mert a partja túl meredek, a lejárásra megfelelő hely pedig a túloldalon nemcsak messze volt, de foglalt is. A víz környékének szépségét, a környező vadvirágpompát azonban most rendesen kiélveztük, jó kis baráti beszélgetésben. Az itt fellelt bábakalácsból kettőt hazavittem, remélve, hogy e száras változata nem védett, mint a szártalané. S ha már a vadvirágokat említem, szólok, hogy van ám itt borsikafű, kakukkfű, sőt oreganó is, alias szurokfű, aztán mentát is szagoltunk, a többi gyönyörű virág nevére nem emlékszem.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 0

Szob-Csákhegy kétszer

2012.04.16

A szobi Csák-hegyre először 2008-ban jöttem a túracsoporttal. Az alsó miocén korszakban az andezitvulkánok tevékenységének eredménye ez a hegy, régi nevén Ság-hegy (vajon mitől lett Csák-), az itt található andeziten csodásan csillogó sárga kabazitkockák sorakoznak. Gyönyörűek, máshol még ilyen aranyszínű és ekkora kristályos kabazitot nem is láttam, önmagában ezek is szép leletei egy kezdő ásványolónak. Egy klubelőadáson tudtuk meg, hogy a korund egy változatának, a varázslatos nevű zafírnak milliméternél is kisebb kristályai is megtalálhatók néha ebben az amfibolandezitben. Sokat vizsgálódtam a mikroszkóp alatt, találni is véltem ilyen kék színű mikrokristályokat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 0

Csobánka, a sávos homokkövek egyik hazája

2012.04.16

Mikor Mexikóból hazafelé jöttünk, a buszon valaki előrekiabált: na és Csobánka? lesz Csobánka, lesz, hogyne lenne, addigra az idő is gyönyörű lesz, kitör a vénasszonyok nyara, amikor az idei utolsó kalapácsütéseket fogjuk végbevinni. Persze ettől még lehet külön kirándulni, a kalapácsokat is használni otthoni munkálatokra, nehogy berozsdásodjanak, mire jövő márciusban újra kijövünk.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: ÁSVÁNYTÚRÁK | Hozzászólások: 0